top of page

זכרון יעקב - א׳ סמסונוב, תש״ב – עמ׳ 414
37
פרק:
האכספדיציה המצרית, קשור לסקציה זו מחודש פברואר 1918, כדי להוציא לפועל שרות חשאי, ואף הצליח מאד. הוא נתן חומר טופוגרפי־אינפורמטיבי חשוב לאין ערוך. הרבה מחומר זה היה, לפי דעתי, לעזרה רבה בזמן ההתקדמות בוואדי ערה בספטמבר 1918. תמיד מצאתי את דוידסקו חרוץ ללא ליאות במלאו את תפקידיו״.
במכתב המפקדה הראשית מיום 29.7.1919, כותב גנרל בריגדיר ביקלי:
״מר דוידסקו היקר. יש לי עונג רב להודיע לך, כי נתכבדת להיות חבר בוקלי של אורדר האימפריה הבריטית, מתוך הכרת העבודה המעולה שבוצעה על ידך בקשר עם האינטליג׳נס בשנת 1918. — — עם זה אני מצרף ומדגיש את ברכותי שלי״.
קפיטן גוטש׳ מן הג׳נרל סטאף אינטליג׳נס כותב ביום 12.2.1919:
״דוידסקו היקר, אני מצטער שלא היה לי העונג לראות אותך מיום כבוש ארץ־ישראל, כדי לברך אותך פה אל פה על העבודה המעולה שעשית לג׳נרל סטאף אינטליג׳נס, האכספדיציה המצרית. האינפורמציה הטופוגרפית שנתת לי היתה חשובה לאין ערוך. כשנתתי שעורים לקצינים הגבוהים של הסטאף, לפני ההתקפות, היתה לי האפשרות לתאר לפרטי פרטיה סביבה שמעולם לא ראוה עיני. וגם ניתנה לי האפשרות לכתוב רפורטים טופוגרפיים מלאים על החלקים של הסביבה הזו. שמעתי הרבה פעמים מאז כמה תועלת הביאו האינפורמציות האלה לסטאף בזמן ההתקדמות. ואני רוצה להביע לך את תודתי על העבודה שעשית בשבילנו״.
בוליטין ההנהלה הציונית בארצות הברית מקדיש לו קטע זה:
״מר יוסף דוידסקו, תושב ארץ־ישראל, הראה אומץ־לב יוצא מן הכלל ויכולת גדולה בזמן שרותו בתור פקיד באינטליג׳נס של האכספדיציה המצרית. הוא התנדב לעבור את שורות הטורקים כדי להוציא לפועל עבודה חשאית חשובה מאד. הוא עבר בהצלחה את השורות, ונשאר בקרב האויב מתחפש ימים אחדים. בכל המקרים שם נפשו בכפו. שירותיו היו מן המועילים ביותר לאינטליג׳נס בכל הזמנים. ובכל הדרכים הוכיח נאמנות ומסירות״.
אף גם ההנהלה הציונית בשעתה יודעת להעריך את השרות שעשו גבורי הרוח, שעשו מעשיהם מאהבה לעמם ולמולדתם. אל דוידסקו כותב ראש ההנהלה הציונית ד״ר י. אידר במכתבו מיום 19.9.1919:
״אמנם ראוי היית לאות הצטיינות מאת ה. מ. המלך ג׳ורג׳ החמישי. השרותים שלך היו ממדרגה ראשונה לשאלה היהודית והיהדות הלאומית. בשביל זה מבקשת ההנהלה הציונית להגיש לך ברכה מקרב לב על הכבוד שאושר לך. הרשני נא גם אני להוסיף את ברכותי הטובות״.
*
דברים אלו נכתבו בימים ההם, מקץ החזיון הגדול.
מאז הלכו נחלים רבים אל הים, והגיעו שנים חצופות וטרופות: ״רבו מחלוקות

bottom of page
